Om könsuttryck

Photo credit: Mario Izquierdo CC BY-NC-ND

Allmänt om könsuttryck

Världen som Sigridsdotter utspelar sig i är en värld som väldigt mycket liknar vår egen verklighet. Vi har valt att till stor del behålla de könskoder och normer som vårt samhälle tillskrivit exempelvis vissa typer av kläder, intressen, färdigheter och egenskaper. Dessa könskodade normer har istället fått en annan mening i Sigridsdotters värld.

Detta innebär exempelvis att kvinnor i Sigridsdotters värld – på samma sätt som i vår verklighet – är emotionella och mognar tidigt. I Sigridsdotters värld är dock normen att närhet till känslor är något positivt och den tidiga mognaden som gör att kvinnor anses lämpade för familjeliv i vår värld gör kvinnorna lämpade för arbetslivet i Sigridsdotters värld. Könskoderna är med andra ord samma, men meningen bakom dem har förändrats.

I Sigridsdotters värld upphöjs det feminint kodade och det maskulint kodade blir det avvikande.

Om talutrymme

Kvinnor dominerar samtalsutrymmet i alla sammanhang som dessa befinner sig i. Kvinnor utövar i regel kollaborativt samtal, vilket utgör normen. Detta innebär att de delar på talutrymmet och utbyter erfarenheter och tankar för att lyfta diskussionen till nästa nivå. Kvinnor emellan.

Män har lättast för kompetativa samtal. Detta innebär att de gärna överröstar varandra och slåss om talutrymmet. Detta är en otrevlig samtalsform. Män försöker därför anamma den kvinnliga samtalsnormen genom att dela med sig och vara inlyssnande. Eftersom de har svårare för detta är det tryggast att hålla låg profil och inte riskera att skämma ut sig.

En man som är bufflig och försöker stjäla talutrymmet i könsblandade samtal kommer att socialt bestraffas till tystnad. Män anpassar sig till kvinnors samtalsstil, vilket även utgör normen. När män och kvinnor rör sig i samma rum äger kvinnorna talutrymmet och tar den större platsen i rummet. I könsblandade samtal deltar män mest genom att lyssna på kvinnor som talar.

Kroppar och sexualisering

Mäns kroppar är sexualiserade och det är mäns ansvar att skyla sig för att inte egga kvinnor. Framför allt är mäns nyckelben oerhört sexualiserade. En vuxen man visar inte nyckelbenen utom i vissa specifika sammanhang (som för sin fru eller i duschen på badhuset). Kvinnors kroppar är neutrala. Den kvinnliga kroppen är normen. Den kvinnliga kroppen kan också vara sexig, men eftersom kvinnan är initiativtagaren är hennes kropp inte objektifierad på samma sätt som en mans. Det är en situation som en kvinnlig kropp befinner sig i eller en handling som den kvinnliga kroppen utför som gör hennes kropp sexig.

Klädnormer

Att kvinnor och män sexualiseras olika baserat på sin kropp påverkar även de klädnormer som finns i samhället. Framförallt är det mäns klädnormer som omfattas av en rad oskrivna regler.

Mäns klädnormer

Män bär skjorta eller tröja som täcker nyckelbenen och med ärmlängd ner till armbågen. Längden på ärmen kan med fördel jämföras kjollängd i vår värld. Alla män förväntas ha ärmen nedanför armbågen i det offentliga. En pryd man har ärm som täcker ner till handleden. På fest kan män gå så långt som till att ha t­-shirts. En man i lång ärm är pryd. En man i kort ärm är en hora.

Eftersom nyckelben är sexualiserade behöver det manliga modet anpassas efter den förutsättningen. Män har därför antingen skjorta som är knäppt hela vägen eller bär sjal runt halsen för att kompensera för en för uringad tröja.

Män använder endast byxor som underdel. Kjolar och klänningar utstrålar makt och pondus och är därmed plagg för kvinnor. En feminin man är inte attraktiv och kvinnor vill inte behöva oroa sig för vem som bestämmer i relationen.

Kvinnors klädnormer

Kvinnor föredrar kjol eller klänning eftersom dessa plagg är klassiskt kvinnliga och därmed utstrålar makt och pondus. Kvinnor har dock mycket större valfrihet och kan mycket friare att välja själva vilka plagg de har på sig. Kvinnor kan utan problem bära byxor, men eftersom byxor är ett mansplagg innebär det även att iklä sig ett lägre ideal.

Eftersom kvinnans kropp inte är ett objekt är inte heller hennes nakenhet en stor grej. Vad en kvinna har på sig spelar mindre roll. Detta innebär också att en kvinna kan ha hellång ärm och kjol utan att anses som pryd. Varje kvinna klär sig så som hon är bekväm och ingen kvinna döms varken för att hon är alltför påklädd eller avklädd.

Att bära handväska är en modedetalj reserverad för kvinnor. Män får nöja sig med byxfickor eftersom de inte förväntas kunna hålla reda på en handväska. Handväskan är såväl en modedetalj som en maktsymbol. Att ha en dyr handväska är ett effektivt sätt att signalera hög status.

Advertisements