Speltips

Här samlar vi speltips som kan hjälpa er att tillgodogöra er de normer som finns i Sigridsdotters värld. Speltipsen är till stor del hämtade från mer eller mindre medvetna handlingar från vår egen verklighet.

Om normpolisande

Låt din roll mer eller mindre medvetet gå normens ärenden. Bestraffa gärna varandra för allt som inte passar in i normen. Tänk på att det inte bara är kvinnorna som befäster normer, utan något som bekräftas av alla. Normen ger män en möjlighet att stå över någon annan om mannen själv gör rätt. För kvinnor bekräftar normen en väldigt bekväm position.

Män kan ge varandra komplimanger som även utgör pikar. Exempelvis kan en man säga att en annan man är modig som äter så mycket kakor och inte tänker på sin vikt. Män kan även slutshamea varandra, rätta till varandras sjalar och ifrågasätta varandras uttalanden. Även kvinnor kan behandla män på detta sätt.

Eftersom män är de som ansvarar för hem och hushåll tenderar männen att i förbifarten plocka bort några koppar, ställa ljusen rätt, rätta till en duk och fylla på en vattenkaraff utan att göra en stor grej av det. Kvinnor bör aktivt låta bli att städa, rensa och plocka och bör med fördel lämna städningen åt männen.

Kvinnor kan även skämta om gruppen män: om fåfänga män, män som inte kommer överens och som bryr sig så mycket om fåniga detaljer. Även män skämtar om gruppen män. Män kan även skämta om gruppen kvinnor och om hur de måste ta hand om sina fruar i sammanhang med bara män.

Män tar socialt ansvar för sin hustrus sociala relationer. Kvinnor tar inte ansvar för andras känslor, utan det är männen som tar ansvar för allas känslor. Kvinnor tävlar med varandra om män och män tävlar med varandra om att vara mest normal.

Om förtyck

Sigridsdotter handlar om vad som kan hända inom ramarna för vad som anses normalt. Vi vill utforska föreställningen om att din plats i världen är av naturen given och att det internaliserade matriarkatet är något fullständigt normalt. Vi söker efter detta i alla små vardagssituationer och att varje individ i Sigridsdotters värld ska vara medveten om sin egen position vid varje givet tillfälle.

Vi vill att de som spelar kvinnor ska tycka att det känns naturligt att sitta kvar och prata efter maten och inte märka att disken försvinner. Att de som spelar män plockar tomma koppar på rutin utan att kommentera det.

Förtryck på Sigriddotters kan vara att aldrig uppmärksammas för all tid en lägger på sitt utseende eller för att hålla rent och snyggt. Det kan vara att inte kunna visa sig på frukosten osminkad, men också den dubbla bestraffningen i att få kommentarer och skämt om hur upptagna män är med sådana triviala saker som utseende om man dyker upp med smink.

Förtryck kan vara att stå i det tomma badrummet och rätta till sjalen när en kvinna kommer in och med rusande hjärta hålla för nyckelbenen medan hon tar god tid på sig och kastar långa blickar vid hans halsparti. Det kan vara att bli ropad efter när en går förbi en grupp kvinnor, eller att en kvinna lägger en hand på en mans knä.

Även män förtrycker varandra genom att upprätthålla normen. Att göra rätt och peka ut andras fel är den makt som en man har för att höja dig själv. Män påpekar för varandra om någon borde gå och bättra på sminket. Män rättar till varandras sjalar, skvallrar om någons slampiga tröja eller berget av disk som de såg senast han bjöd över någon.

Kvinnor kan ta utrymme, gå för nära, ignorera den ojämna arbetsfördelningen, skämta om män och ta talutrymmet från män. Kvinnor kan även titta på män, men inte i ögonen. Vissla och ropa efter dem och kommentera deras utseende – skämtsamt förstås.

Om känslor

Det är inte fult att ha känslor. Problemet är att män inte kan hantera dem. Därmed kan både kvinnor och män spela ut stora känslor. När en man agerar känslosamt är det förväntat av alla och en bör se sig om efter en kvinna som kontrollerar honom. En kvinna som har stora känslor förväntas kontrollera dessa själv.

Om kroppar och kläder

Mäns nyckelben och armar är sexualiserade. Detta innebär att det räcker för en man att knäppa upp två­ till tre knappar i skjortan eller kavla upp ärmarna ovanför armbågen för att signalera att mannen är väldigt slampig. Det är inte meningen att en spelare ska behöva gå avklädd för att spela på slampighet och sexualisering av kroppen.

Kvinnors kroppar ses som normen och ska därmed inte sexualiseras. Detta gäller oavsett hur mycket eller hur lite kläder hon bär. Kvinnor är istället attraktiva subjekt, vilket innebär att kvinnor sexualiseras baserat på sina handlingar. Agerar hon på ett sexuellt sätt blir hon därmed även sexig.

Om talutrymme

Under lajvet vill vi att ingen kvinna någonsin ska behöva bli avbruten av en man. Ingen kvinna ska heller behöva kämpa för att erhålla talutrymmet från män.

Speltips till de som spelar kvinnor

Kvinnor uppmuntras till att ta plats med nonsensprat. Vet en kvinna inget om samtalsämnet kan hon göra ett inlägg ändå. En kvinna kan även prata som om hon svarar på något en man har sagt men byta ämnet helt. Kvinnor uttrycker sig gärna i absoluta termer och tjejgissar ofta. Kvinnor kan även återberätta vad en man just sade eller avbryta hans historia för att själv berätta exakt samma sak. Detta kan med fördel göras på ett sådant sätt så att det verkar som om kvinnan fyller i vad en man just sagt. Börjar en kvinna och en man prata samtidigt så fortsätter kvinnan att prata. Kvinnan bör inte ta någon notis om att mannen började prata samtidigt.

Speltips till de som spelar män

Män bör akta sig för att ta för mycket plats. Dessa kan spela upp kvinnors nonsensprat. Le, nicka intresserat, skratta och bekräfta vad kvinnor säger med jakande ljud. Om en kvinna säger emot en man så bör mannen förutsätta att det kvinnan säger är sant och byta åsikt. Då en man vet svaret på ett problem bör han formulera sig mjukt, gärna i form av en fråga (är det inte så att…) och därefter söka bekräftelse från en kvinna. En man kan även alltid vända sig till närmaste kvinna som han har en relation till och säga rätt svar så tar hon upp det i den stora gruppen. Om en man och en kvinna börjar prata samtidigt så ska mannen alltid tystna. Om det blir tyst så bör männen även fylla ut tystnaden med första bästa småprat, men tystna så fort en kvinna tar ordet. Män kan även försöka ta talutrymmet utan att få det genom att avbryta sig själva i försöket. Om en fråga ställs ut i rummet bör en man vänta i tre sekunder för att se om någon annan svarar innan han tar ordet.

Vår förhoppning är att de som spelar kvinnor ska få en upplevelse av att få ta plats och aldrig behöva fundera över om de borde ta den. Vi vill att de som spelar män ska få uppleva att vara aktivt passiva deltagare i ett umgänge och utforska de möjligheter som finns för att ha ett trevligt samtal utan att egentligen ha fått en syl i vädret.

Alla rum är trygga rum för kvinnor eftersom kvinnor är normen. Det innebär att det är män som behöver dra sig undan, hitta platser att umgås på där de kan prata ostört om de så önskar.

Om svennbalen

Inför svennbalen kommer alla deltagare få prata ihop sig med varandra under en workshop om vad dessa är intresserade av för spel och påverka om ni vill hitta någon att sitta bredvid eller inte. Det finns även en möjlighet att förhandla med sina medspelare om vem som ska sätta sig bredvid vem.

Advertisements